Skip to content
KrotransKrotrans
Krotrans
  • oferta-plandeki_03Cysterny Spożywcze
  • oferta-plandeki_06Plandeki
  • oferta-plandeki_08Przesyłki kurierskie
  • oferta-plandeki_13Chłodnie
  • oferta-plandeki_15Logistyka
  • Współpraca
  • Kariera
  • Dokumenty do pobrania
  • Nagrody
  • Kontakt
 
 
  • PL
  • oferta-plandeki_03Cysterny Spożywcze
  • oferta-plandeki_06Plandeki
  • oferta-plandeki_08Przesyłki kurierskie
  • oferta-plandeki_13Chłodnie
  • oferta-plandeki_15Logistyka
zasady HACCP

Poprzednim razem pisaliśmy o certyfikacie IFS Logistics, który bazuje na HACCP. Czym jednak jest samo HACCP? W skrócie to analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli związane z zabezpieczeniem żywności.

Czy HACCP jest niezbędne?

W przypadku firm wytwarzających lub wprowadzających do obiegu artykuły spożywcze tak – i wynika to nie tylko z dbałości o stan samej żywności, lecz również z przepisów prawnych (zarówno na poziomie rozporządzenia, jak i ustawy).

Zasady HACCP

Analiza HACCP opiera się na konkretnych zasadach, wśród których wymienić można między innymi zidentyfikowanie samych zagrożeń, opisanie metod ich zapobiegania, czy ustalenie, co konkretnie wymaga wdrożenia środków zapobiegających problemom. HACCP jest związane także z ustaleniem, w jaki sposób reagować na ewentualne odbiegnięcie od ustalonych norm.

Co istotne, zasady HACCP wymagają także prowadzenia pełnej dokumentacji dotyczącej zabezpieczania żywności i utrzymywania jej minimum 3 lata od momentu sprzedaży.

Pełna lista zasad HACCP przedstawia się następująco:

1. Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych
2. Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)
3. Identyfikacja limitów krytycznych
4. Ustalenie systemu monitorowania CCP
5. Określenie działań korygujących
6. Ustalenie procedur weryfikacji systemu
7. Ustalenie procedur zapisów

Zasady HACCP są częścią wymagań do otrzymania niektórych spośród certyfikatów związanych z transportem produktów spożywczych, tak jak do ma miejsce w przypadku IFS Logistics, który to certyfikat omawialiśmy w poprzednim wpisie.

Category: BlogBy 19 lutego 2018

Author: 

Post navigation

PreviousPrevious post:Transport produktów spożywczych. 3 czynniki, na które musisz zwrócić uwagęNextNext post:Certyfikat IFS Logistics – dlaczego jest ważny przy przewozie artykułów spożywczych?

Related posts

Transport produktów spożywczych. Jak wygląda nasza praca?
1 czerwca 2018
Międzynarodowy transport spożywczy. Jakie produkty „podróżują” po Europie?
2 maja 2018
Dzierżawa cystern spożywczych. To musisz wiedzieć!
25 kwietnia 2018
Transport ciekłych artykułów spożywczych. Logistyka
18 kwietnia 2018
Transport międzynarodowy cysternami spożywczymi z Krotrans
11 kwietnia 2018
Cysterny spożywcze od środka
30 marca 2018
SIEDZIBA TYCHY

Krotrans Logistics Sp. z o.o.
Ul. Browarowa 21
43-100 Tychy
NIP: 6462928260

Tel.: +48 32 707 03 20
Fax: +48 32 707 03 21

24/7 INFOLINIA DLA TRANSPORTÓW CYSTERNAMI SPOŻYWCZYMI

+48 721 566 020

biuro@krotrans.pl

ODDZIAŁ ZIELONA GÓRA

Krotrans Logistics Sp. z o.o.
Oddział Zielona Góra
Ul. Dekoracyjna 3/501
65-722 Zielona Góra
NIP: 6462928260

Tel kom.: +48 735 205 579
transport@krotrans.de

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Copyright © 2019-2024 Krotrans.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone. | RODO | Strategia podatkowa